Impact Performance Gym – Personal Training

Maar de champ doet het ook..

Op mijn socials volg ik meerdere pro vechters en groepen die gaan over vechtsport. In deze groepen gaat het vaak over de trainingen en voeding van deze atleten. Aangezien ik hier op een dagelijkse basis mee bezig ben spreekt mij dit enorm aan en ga ik het gesprek aan. Ik zie namelijk vaker dingen fout gaan en zodoende reageer ik erop.

Een goed voorbeeld is het volgende filmpje dat vorige week in een grote Facebookgroep werd geplaatst:

Hierin zie je Muay Thai legende Buakaw met een resistance band trappen tegen de pads. En even afgezien van dat Buakaw tot de absolute wereldtop heeft gehoord, is dit geen goede manier van training. Waarom niet vraag je je af? Ten eerste volgt de resistance band niet de beweging van het been, wat een negatieve invloed heeft op de trap. Dit wordt nog duidelijker wanneer de band zijn voet naar beneden trekt waardoor hij na elke trap uit balans raakt.

Is dit een ramp? Nee! Voegt het verder veel toe aan zijn trappen. Niet echt. Zijn er andere (betere) methodes om zijn trappen te verbeteren. Absoluut! Als tegenreactie kreeg ik, ja maar het is wel de champ die het doet hè! Maar juist dat argument is nou niet bepaald sterk.

Ik heb in mijn carrière maar wat vaak dingen gezien bij profs waarvan ik m’n wenkbrauwen deed fronsen. Legendes Peter Aerts en Nieky Holzken die tenenkrommend slecht aan het squatten zijn. Michael Chandler of Page vanZant die CBD gebruiken waarvan de bewezen effecten wetenschappelijk gezien flinterdun zijn. Weightcuts d.m.v. een keto dieet of fatburners. Het gebruik van BCAA’s, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Profatleten zijn uiteindelijk ook maar mensen en ondanks dat ze heel goed zijn in hetgeen wat ze doen, hebben ze niet overal verstand van. En dat is helemaal niet raar.  Ben ik dan Mr. know it all? Zeker niet. Maar ik besef me wel dat ‘maar de champ doet het ook’ geen valide argument is.

Heb je vragen over voeding of S&C training? Ga met me in gesprek via instagram @impactperformance.gym of via het contactformulier

Roeg Kuijpers

S&C coach, CF L1 trainer en diëtist i.o.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
Scroll naar top